Zo ziet het behangklaar opleveren bij nieuwbouw.

Behangklaar opleveren bij nieuwbouw: hoe werkt dat?

Bij nieuwbouwprojecten is er veel te regelen, van de bouw zelf tot de afwerking van de binnenkant van het huis. Een belangrijk aspect dat vaak ter sprake komt, is het behangklaar opleveren van de muren.

Maar wat houdt dat precies in? En waarom is het relevant voor huiseigenaren en aannemers?

In dit blog leggen we uit wat behangklaar opleveren inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe het proces in zijn werk gaat.

Vragen of snel contact? Vraag een offerte aan of bel ons: 030-2072024

Wat betekent behangklaar opleveren?

Behangklaar opleveren betekent dat de muren van een nieuwbouwwoning zo worden afgewerkt dat ze geschikt zijn om direct te behangen.

Dit houdt in dat de muren egaal en vrij van grote oneffenheden zijn, maar niet noodzakelijkerwijs perfect glad zoals bij sausklaar opleveren.

Bij behangklaar opgeleverde muren worden eventuele scheuren, gaten of andere beschadigingen hersteld, zodat het behang goed kan hechten en er strak uitziet.

In een behangklare staat kunnen de muren kleine imperfecties hebben, maar dit is acceptabel omdat behang deze kleine oneffenheden zal bedekken.

Dit betekent echter niet dat de muren slordig of grof mogen aanvoelen; ze moeten voldoende geëgaliseerd zijn om een nette afwerking te garanderen.

Hoe werkt het proces van behangklaar opleveren?

Bij nieuwbouwprojecten wordt het behangklaar opleveren vaak in verschillende stappen uitgevoerd. Hier zijn de belangrijkste fases in het proces:

  1. Basisconstructie van de muren: Nadat de muren zijn opgetrokken, bijvoorbeeld van gipsplaten, metselwerk of beton, wordt er een eerste controle uitgevoerd op de staat van de muren. Dit is het beginpunt van het behangklaar maken van de muren.
  2. Repareren van scheuren en gaten: Eventuele oneffenheden, zoals gaten van schroeven of scheuren in het gips, worden opgevuld met een vulmiddel. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak egaal wordt en er geen storende oneffenheden zijn die zichtbaar blijven na het behangen.
  3. Egaliseren van het oppervlak: Na het opvullen van de gaten en scheuren, wordt het hele oppervlak licht geschuurd om het zo glad mogelijk te maken. Dit egaliseren is essentieel om ervoor te zorgen dat het behang netjes blijft zitten.
  4. Grondlaag aanbrengen: Vaak wordt er een primer of voorstrijkmiddel aangebracht om de zuigkracht van de muur te verminderen en de hechting van het behang te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat het behang gelijkmatig aan de muur blijft zitten en voorkomt loslaten op termijn.

Wat is het verschil tussen behangklaar en sausklaar opleveren?

Het verschil tussen behangklaar en sausklaar opleveren ligt in de mate van afwerking.

Bij behangklaar opgeleverde muren wordt de muur voldoende geëgaliseerd om behangen te kunnen worden, maar de afwerking hoeft niet volledig glad te zijn.

Behang kan namelijk kleine oneffenheden verbergen.

Bij sausklaar opleveren worden de muren volledig glad gemaakt en geschikt voor een directe verflaag zonder dat er oneffenheden zichtbaar zijn.

Dit betekent dat de muren perfect glad moeten zijn, wat vaak meer tijd en werk vereist dan het behangklaar maken van muren.

Waarom is behangklaar opleveren belangrijk?

Een muur behangklaar opleveren zorgt ervoor dat het behang gemakkelijk kan worden aangebracht en strak op de muur blijft zitten.

Dit is belangrijk omdat slechte ondergronden kunnen leiden tot een minder mooi eindresultaat, zoals bobbels, scheuren of behang dat loskomt.

Bovendien is behangklaar opleveren kostenefficiënt.

Het proces is minder tijdrovend en arbeidsintensief dan sausklaar opleveren, wat betekent dat het een voordeligere optie kan zijn voor huiseigenaren die van plan zijn hun muren te behangen.

Wat kost behangklaar opleveren?

De kosten voor het behangklaar maken van een muur in nieuwbouwwoningen variëren afhankelijk van de staat van de muren en de grootte van de ruimte.

Gemiddeld liggen de kosten tussen de €5 en €12 per vierkante meter. Voor het renovlies aanbrengen en sauzen vragen wij €13,99 per m2.

Hierbij spelen factoren zoals de complexiteit van de ruimte (bijvoorbeeld de aanwezigheid van ramen en hoeken) en het benodigde aantal reparaties een rol.

Voor nieuwbouwwoningen wordt het behangklaar opleveren vaak standaard aangeboden, maar het is altijd raadzaam om te controleren wat precies inbegrepen is in het bouwcontract en of er extra kosten zijn voor specifieke wensen of aanpassingen.

Muren controleren bij oplevering

Het behangklaar opleveren van een nieuwbouwwoning is een cruciale stap voor iedereen die van plan is om behang aan te brengen.

Het zorgt voor een gladde en egale ondergrond, zodat het behang strak en mooi blijft zitten.

Hoewel het niet dezelfde mate van afwerking vereist als sausklaar opleveren, biedt behangklaar opleveren een kosteneffectieve en nette oplossing voor muren in nieuwbouwprojecten.

Zorg ervoor dat je samenwerkt met een professionele stukadoor of aannemer om het beste resultaat te bereiken en geniet van je strak behangen muren!

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Telefoon

Offerte

E-mail

Scroll to Top